skip to Main Content
+40786.218.431 contact@autismus.ro
Ce Este Delfinoterapia ?

Ce este delfinoterapia ?

În noiembrie 2015, Anastasia, fiica mea în vârstă de 3 ani și jumătate la vremea respectivă a fost diagnosticată cu comportament cu note de autism. Anastasia nu vorbea, nu a putut să fie integrată în colectivate, avea crize și nu interacționa cu mediul exterior. Am început să caut variante de terapii pentru recuperarea din autism și am găsit: ABA, PECS, The SON RISE® , terapia cu delfini, terapia cu animale, echinoterapie.

Datorită unei conjuncturi favorabile am ajuns în Mexic unde am luat legătură cu cei de la centrul  de delfinoterapie și am stabilit să merg cu fetița acolo. Astfel, în anul 2016 am fost cu Anastasia prima dată în acest centru.

Anul acesta am fost a doua oară și am fost acceptată ca terapeut voluntar în cadrul acestui centru. Evoluția și progresele făcute de Anastasia vor fi subiectul unui alt articol deoarece sunt foarte multe de spus.

Ce este delfinoterapia și cum acționează asupra corpului omenesc?

Definiția exactă este: se numește astfel procesul de interacțiune între delfini și ființele umane având ca scop beneficiile terapeutice. Mai precis, expunerea la sunetele de frecvență înaltă emise de către delfin.

Auzul uman percepe sunete între valorile de 20 la 20.000 HZ, delfinii produc sunete până la 100.000 HZ. Ipoteza delfinoterapiei se bazează pe stimularea la nivel celular prin expunerea organismului uman la sunetul de frecvențe înalte emise de delfini provocând efecte la nivel celular.  Permeabilitatea membranei celulelor permite ca efectul să se producă în întreg organismul.

Istoria delfinoterapiei – încă din anii 40 cercetătorii caută în permanență tratamente care să ducă la diminuarea izolării emoționale și a tulburărilor comportamentale la persoanele cu retard mental, autism și alte discapacități neurologice și psihologice. La sfârșitul anilor 1970, Dr. David Nathanson a dezvoltat o terapie numită ”DOLPHIN Human Therapy” ceea ce astăzi numim delfinoterapie, care consta în evaluarea abilităților pacienților cu Sindrom Down în procesul reținerii de informații folosind interacțiunea delfinilor cu pacienții ca metodă de recompensă de fiecare dată când se obținea un răspuns pozitiv. S-a demonstrat că acești pacienți învățau de 4 ori mai repede.

Baza aplicării delfinoterapiei este dată de emisia de ultasunete de frecvență foarte înaltă și de amplitudinea diversă pe care este delfinul capabil să o producă, atât în relația sa cu habitatul natural cât și pentru a comunica.

Aplicarea acestor unde ultrasonice emise de către delfin promovează stimularea producerii, secreției, transportării, reactivării și refuncționării structurilor de tip glandular, ale țesutului conex, celulelor plurifuncționale și ale țesuturilor hipotrofice care au o sensibilitate specifică la stimularea ultrasonică a delfinului care supuse acestei terapii răspund prin îmbunătățirea funcției, prin îmbunătățirea dezvoltării sau prin îmbunătățirea structurii și funcționalității.

Delfinoterapia este o terapie alternativă, non invazivă care îmbunătățeste calitatea vieții persoanelor diagnosticate cu : AVC, anevrism, autism,cancer, cefalee, distrofie și hipotonie musculară, epilepsie, scleroză, stres – depresie, schizofrenie, hemofilia A, hidrocefalie hipoacuzie,meningită, infecție bacterială, edem cerebral, microcefalie, encefalopatie, paralizie cerebrală, tetrapareză, retard mental, retard psihomotor, retinopatie ,sindrom Down, sindrom Rett, sindrom Cornelia, tumoare cerebrală, etc. Nu în ultimul rând trebuie să menționez faptul că această terapie este din ce în ce ai utilizată la femeile însărcinate.

Lista de afecțiuni este foarte lungă, de reținut este faptul că această terapie ajută și îmbunătățește viața pacienților prin aceasta aducând o îmbunătățire a calității vieții famiilor acestora.

Acum, sunt nevoită să revin la motivul principal al acestui  articol. Suntem o țară bogată, avem un delfinariu, avem trei delfini care ne pot ajuta să îmbunătățim calitatea vieții a mii de copii și adulți care suferă de diverse afecțiuni.

În articolul următor voi vorbi despre modul în care funcționează sistemul nervos și cum acționează delfinoterapia asupra acestuia. Nu sunt medic, sunt o mamă decisă să lupte nu doar pentru propriul copil cât și pentru alte persoane (copii sau adulți) pentru că toți merită o șansă la o viață mai bună.

Elena Nineta Dobroiu

 

Back To Top